Італія славиться високими кулінарними досягненнями, зокрема випічкою і десертами. Один із найпопулярніших – тірамісу, рецепт розлетівся по всьому світу. Намагаючись урізноманітнити десерт сезонними продуктами або заощадити на дорогих інгредієнтах, кулінари винайшли сотні варіацій його приготування. Ми чули про тірамісу без яєць, тірамісу з просоченнями з алкогольних лікерів, начинкою з ягід, десерти з домашнім сиром, що не мають жодного стосунку до оригінального рецепта. Класичний тірамісу – ласощі із сиру “Маскарпоне”, гіркої кави та печива “Савоярді”.
Інгредієнти для тірамісу
- пачка “Савоярді”
- 400 гр. “Маскарпоне”
- 300 мл холодного еспресо
- 4 яйця
- 0,5 ст. цукрового піску
- 35 мл солодкого десертного “Марсала”
- какао порошком
Рецепт класичного тірамісу
- Яйця заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб вони нагрілися. Білки збиваємо до стійких піків, потроху додаючи половину цукру. Щільна піна має зберігати своє становище при перевертанні миски.
- Окремо перетираємо жовтки з рештою цукру до кремоподібного стану.
- Відправляємо до жовтків добре охолоджений сир. Маскарпоне обов’язкова складова тірамісу. Класичний рецепт буде неповноцінним без цього ніжного сиру. Навіть не думайте його замінити, інакше отримаєте не тірамісу, а зовсім інший десерт.
- Поступово до загальної маси додаємо білки, акуратно помішуючи лопаткою, щоб не пошкодити повітряну структуру крему.
- Еспресо змішайте з вином і просочіть савоярді. Не перестарайтеся, щоб печиво не розкисло. Приготувати тірамісу можна також із печивом “Дамські пальчики”, воно дуже схоже на пористе савоярді.
- Викладаємо у вазочки або креманки. На дно кладемо трохи крему і укладаємо печенюшки. Якщо паличка не поміщається цілою, її можна розламати. Повторюйте шари, поки креманка не наповниться. Верхній шар крему можна видавити трояндочками з кондитерського шприца.
Перед подачею посипаємо ласощі какао-порошком за допомогою маленького сита.
Подавайте до столу з чашкою кави.