Навіщо потрібен глікоген в організмі і як він впливає на здоров’я та фігуру?

Якщо опустити складну наукову термінологію, то пояснити, що таке глікоген, можна так: це додаткова енергія, яка вивільняється, коли вуглеводний запас виснажений. Іншими словами – це запасні вуглеводи, які утворюються із залишків глюкози.

дівчина на тренуванні, дівчина зі штангою

Таким чином ми виводимо основну функцію глікогену – це зберігання енергії на випадок її раптової недостатності. Функції глікогену в м’язах очевидні: він накопичується в поживній рідині навколо м’язів, що за їхнього систематичного навантаження провокує м’язовий ріст. Тобто він забезпечує енергією фізичну активність, покриває всі активні витрати організму. Після силових тренувань відкривається “вуглеводне вікно”, під час якого потрібно поповнити енергетичні ресурси. Але завдяки глікогену в цей час ми можемо вживати будь-яку їжу, навіть найшкідливішу, адже відновлюється рівень глікогену в м’язах.

Як підвищити запаси глікогену?

Звертай увагу на глікемічний індекс продуктів. Їжа з високим глікемічним індексом багата неправильними жирами і швидкими вуглеводами. Така їжа не наситить тебе на тривалий період часу, рівень цукру занадто часто підвищуватиметься і падатиме, викликаючи бажання їсти шкідливості все частіше й частіше. Це прямий вплив глікогену на спалювання жиру. Ти будеш їсти більше, ніж тобі потрібно – тобто перевищувати свою норму калорій, що сприяє збільшенню ваги. Бо зайвий цукор одразу ж трансформується в жирові відкладення. А продукти з низьким глікемічним індексом систематично знижують рівень цукру в крові й перетворюють його на глікоген. Тобто запасається додаткова енергія, що використовується відразу ж, щойно кількість вуглеводів знижуватиметься.

дівчина показує біцепси

Тип вуглеводу. Чим він складніший, тим довше піддається розщепленню. Таким чином витрачається більше енергетичних ресурсів на його перетравлення, а часу на відкладення в жир у організму вже не залишається. Коли ж людина харчується швидкими вуглеводами, то лише за кілька хвилин він трансформується в цукор. Наш організм навіть не встигає на нього зреагувати. Звідси нескінченне бажання підкріпитися солодким – створюється замкнуте коло без здорового насичення.

Збільшення глікогенового запасу – це дуже хороша профілактика ожиріння і допомога власному здоров’ю. Але варто пам’ятати, що потрібно систематично приділяти час спорту і споживати їжу, яка поповнюватиме твій рівень глікогену, а не жирові відкладення.

Post Author: Яна М.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *