Мойва – дешева і дуже корисна рибка. Для багатьох із нас вона асоціюється з дитинством і студентськими роками, оскільки її часто подавали в їдальнях у смаженому вигляді. Порадувати сім’ю цією стравою нескладно. Однак, кожна господиня знає, що після обсмажування цієї риби в кухні надовго залишається специфічний запах, який важко вивітрюється. Чудовою альтернативою смаженню буде мойва запечена. Ми розповімо вам кілька цікавих способів, як приготувати мойву в духовці.
Простий покроковий рецепт запеченої мойви
Рецепт випікання мойви в духовці дуже простий. Оскільки ця риба сама по собі досить жирна, її можна зробити дієтичною. Щоб приготувати малокалорійний варіант без олії вам знадобиться:
- Мойва – 1 кг;
- Борошно – 150 грамів;
- Сіль і перець.
Крок 1. Розморожену рибку помити, за бажання – почистити.
Крок 2. Посолити, поперчити.
Крок 3. Обваляти в борошні.
Крок 4. Випікати 20 хвилин за температури 180 градусів.
Як бачите, запечена мойва – рецепт не складний. Але, як і в будь-якої страви, тут є нюанси. По-перше, хоча цей вид риби можна не чистити, її смак набагато приємніший саме в очищеному вигляді. По-друге, щоб повністю уникнути неприємного запаху на кухні, її потрібно маринувати в лимоні перед приготуванням. І по-третє, для рівномірного випікання потрібно підібрати рибку приблизно одного розміру.
Якщо калорії для вас не важливі, перед випіканням змастіть рибу сметаною, олією або яйцем. Це дасть їй рум’яну хрустку скоринку та приємний вершковий присмак.
Мойва в соусі з гарніром
Не менш смачна та корисна страва – запечена мойва з овочами у фользі. Таке приготування мойви, звісно, складніше, але результат виправдає докладені зусилля.
Інгредієнти:
- Мойва – 1 кг;
- Картопля – 0,5 кг;
- Морква – 1-2 шт;
- Цибуля – 1 шт;
- Маленький пучок кропу;
- Лимон – 1 шт;
- Майонез або сметана – 150 грам;
- Спеції для риби – за смаком;
- Будь-яка рослинна олія.
Алгоритм дій наступний:
- Замаринуйте почищену рибу в лимоні на 20 хвилин.
- Відварену картоплю наріжте кільцями.
- Зробіть засмажку з цибулі з морквою.
- Викладіть шарами на промаслену фольгу засмажку, картоплю та рибку.
- Полийте сметаною зі спеціями, присипте кропом, запечатайте.
- Випікайте 25-30 хвилин за температури 200 градусів.
Обирайте вподобаний вам рецепт, готуйте і їжте із задоволенням. Приємного апетиту!

