Симпатичний трикутний пиріжок із прісного листкового тіста – популярна узбецька страва. Там його наповнюють м’ясним фаршем і випікають у тандирі. В інших регіонах її інтерпретують по-своєму: самса з птахом і грибами, горохом і зеленню, овочами і фруктовими джемами, самса з гарбузом. Рецепт щедро збагачують спеціями, використовуючи всілякі прянощі, суміш перців, паріку, гірчицю, зіру, кунжут і корицю. Листкове тісто можна купити в супермаркеті або приготувати вдома. Цей рецепт самси з гарбузом для тих, хто любить кулінарію, хоча готується вона легше, ніж може здатися на перший погляд.
Інгредієнти для самси з гарбузом
- яйце
- неповна склянка води
- 3-4 ст. борошна
- 80 гр. оливкової або соняшникової олії
- 80 гр. вершкового масла
- сіль
- 500 гр. мускатного гарбуза
- 2 невеликі цибулини
- 0,5 ч.л. коріандру
- 0,5 ч.л. чебрецю
- 0,5 ч.л. хмелі-сунелі
- 1ч.л. цукру
- сіль, перець
- олія для смаження
Приготування листкової самси з гарбузом
- Замішуємо тісто для листкової самси з гарбузом: яйце, сіль, тепла вода, соняшникова олія, борошна скільки увійде. Формуємо кульку і залишаємо її відпочити в холоді близько півгодини.
- Займемося начинкою. Приготувати самсу з гарбузом краще з мускатних сортів. Вони мають тонку кірку та легко ріжуться. Гарбуз подрібнюємо невеликими шматочками або тремо на великій тертці, цибулю подрібнюємо кубиками. Злегка обсмажуємо інгредієнти на сковороді з олією, але не доводимо до повної готовності. Наприкінці солимо, додаємо всі приправи і накриваємо кришкою, тушкуємо кілька хвилин. До зіткнення з тістом начинка має повністю охолонути.
- Охолоджене тісто дістаємо частинами, з якими буде зручно працювати. Решту залишаємо в холоді, щоб не потекло. Тонко розкачуємо, змащуємо пласт м’яким вершковим маслом. Згортаємо товсту ковбаску, ділимо її на порційні частини та формуємо качалкою круглі коржі. Кладемо готову начинку і ліпимо пиріжки трикутної форми, ретельно защипуючи тісто від країв до центру.
- Форму для випікання необхідно застелити пергаментом і злегка обробити олією. Листкова самса випікається швом донизу 40 хв у добре розігрітій духовці за 180 градусів. За кілька хвилин до готовності змащуємо самсу яйцем (жовток + вода) і посипаємо насінням кунжуту та нігелою. Це додасть випічці рум’яного святкового вигляду.
Подаємо листкову самсу з гарбузом злегка охолодженою. Вона має пряно-солодкуватий смак, тому добре поєднується зі сметаною та вершками.