Листкова самса з гарбузом на вечерю

Симпатичний трикутний пиріжок із прісного листкового тіста – популярна узбецька страва. Там його наповнюють м’ясним фаршем і випікають у тандирі. В інших регіонах її інтерпретують по-своєму: самса з птахом і грибами, горохом і зеленню, овочами і фруктовими джемами, самса з гарбузом. Рецепт щедро збагачують спеціями, використовуючи всілякі прянощі, суміш перців, паріку, гірчицю, зіру, кунжут і корицю. Листкове тісто можна купити в супермаркеті або приготувати вдома. Цей рецепт самси з гарбузом для тих, хто любить кулінарію, хоча готується вона легше, ніж може здатися на перший погляд.

апетитна самса, самса з гарбузом

Інгредієнти для самси з гарбузом

  • яйце
  • неповна склянка води
  • 3-4 ст. борошна
  • 80 гр. оливкової або соняшникової олії
  • 80 гр. вершкового масла
  • сіль
  • 500 гр. мускатного гарбуза
  • 2 невеликі цибулини
  • 0,5 ч.л. коріандру
  • 0,5 ч.л. чебрецю
  • 0,5 ч.л. хмелі-сунелі
  • 1ч.л. цукру
  • сіль, перець
  • олія для смаження

самса з гарбузом у розрізі, самса на тарілці

Приготування листкової самси з гарбузом

  • Замішуємо тісто для листкової самси з гарбузом: яйце, сіль, тепла вода, соняшникова олія, борошна скільки увійде. Формуємо кульку і залишаємо її відпочити в холоді близько півгодини.
  • Займемося начинкою. Приготувати самсу з гарбузом краще з мускатних сортів. Вони мають тонку кірку та легко ріжуться. Гарбуз подрібнюємо невеликими шматочками або тремо на великій тертці, цибулю подрібнюємо кубиками. Злегка обсмажуємо інгредієнти на сковороді з олією, але не доводимо до повної готовності. Наприкінці солимо, додаємо всі приправи і накриваємо кришкою, тушкуємо кілька хвилин. До зіткнення з тістом начинка має повністю охолонути.
  • Охолоджене тісто дістаємо частинами, з якими буде зручно працювати. Решту залишаємо в холоді, щоб не потекло. Тонко розкачуємо, змащуємо пласт м’яким вершковим маслом. Згортаємо товсту ковбаску, ділимо її на порційні частини та формуємо качалкою круглі коржі. Кладемо готову начинку і ліпимо пиріжки трикутної форми, ретельно защипуючи тісто від країв до центру.
  • Форму для випікання необхідно застелити пергаментом і злегка обробити олією. Листкова самса випікається швом донизу 40 хв у добре розігрітій духовці за 180 градусів. За кілька хвилин до готовності змащуємо самсу яйцем (жовток + вода) і посипаємо насінням кунжуту та нігелою. Це додасть випічці рум’яного святкового вигляду.

Подаємо листкову самсу з гарбузом злегка охолодженою. Вона має пряно-солодкуватий смак, тому добре поєднується зі сметаною та вершками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *