Салат олів’є споконвіку є невід’ємною стравою новорічного святкового столу. Але його творець ні з ким не ділився унікальним рецептом. Тому послідовники кулінарного генія стали вигадувати свої варіанти приготування. До речі, той самий оригінальний рецепт олів’є радше являв собою асорті з каперсів, ракових шийок, м’яса рябчиків.
Сучасні рецепти олів’є для святкової вечері
Приготування салату олів’є за рецептом, близьким до вихідного, передбачає використання дорогих, вишуканих інгредієнтів: перепілки, чорна ікра, телячий язик, краби, солоні та свіжі огірки, яйця, оливки, каперси, майонез, олія, олія рослинна, цибулина, плоди ялівцю, лист лавровий.
М’ясо необхідно зварити, у бульйон кинути ялівець, лист, цибулю. Сюди ж соус із жовтків, олії, оцту, гірчиці. Перепелів підсмажити, у сковороду капнути води, прянощів, поставити тушкуватися. Дати м’ясу охолонути, після чого подрібнити. Потім додати інші складові. Викласти все на тарілку, розмістити на ній розрізані яйця з краплею соусу і чорної ікри, що чергуються з оливками. Для такого олів’є може бути використано м’ясо кролика або індички.
Приготувати салат олів’є можна і без м’яса. Для цього знадобиться:
- морква;
- картопля;
- соєва ковбаса;
- огірок свіжий;
- яблуко;
- тофу;
- маслини;
- зелень;
- приправи.
Зваріть картоплю з морквою. Потім усе нарізається дрібними шматочками, заправляється майонезом і приправляється спеціями.
Олів’є салат може стати супер-сучасним, оскільки його можна перетворити на теплий. Цей варіант актуальний під час готування на двох. За рецептом потрібно взяти:
- картоплю;
- яйце;
- грудку;
- солоні огірки;
- зелень;
- базилік;
- часник;
- майонез;
- олія;
- оцет.
У духовці приготувати філе, відварити картоплю, після чого все нарізати і з’єднати з подрібненими огірками та зеленню. Після беріться за яйця пашот, які викладають на інгредієнти: вилийте їх на блюдце, а з нього акуратно опустіть у киплячу воду, варіть не більш як 4 хвилини і діставайте шумівкою.
Червоний олів’є – рецепт має незвичний:
- картопля;
- лосось;
- ікра;
- креветки;
- огірки свіжі;
- цибуля;
- горошок;
- лимон;
- паприка;
- рожевий перець;
- майонез.
Усі складові, крім яєць і креветок, нарізають дрібно, а їх залишають як прикрасу, розташовану по краях тарілки.