Готуємо смачний квас удома

Квас один із найдавніших напоїв слов’янської кухні, адже перші згадки про нього були в “Повісті минулих літ”. Він був щоденним напоєм, і його наявність свідчила про добробут будинку.
Квас досить універсальний продукт, адже його використовують не тільки як напій, а й як основу для багатьох страв, переважно в холодних супах. Крім того, що він прекрасно втамовує спрагу, квас має масу корисних властивостей.

Готується він зазвичай із солоду і борошна або житнього хліба, але крім класичних рецептів, існують напої на основі ягід і фруктів. Основою могли стати яблука, груші, сливи, журавлина, малина. На Русі мало не в кожному поселенні існував свій рецепт цього напою.

Найчастіше подрібнені плоди зброджували і готували квас із вмістом алкоголю приблизно 1-3%.
Більш міцним напій був на території Німеччини та Англії. У Франції готували квас із яблук і у світі він став популярним під назвою сидр.

Особливістю приготування є те, що фрукти залишають бродити не в теплі, а в прохолодному приміщенні.

Для кожного виду квасу існували різні умільці, а видів було понад 150.

Користь квасу та як його приготувати

У квасі дуже багато корисних речовин, які благотворно впливають на мікрофлору кишківника, покращують роботу серця і судин. Він здатний підбадьорити і втамувати спрагу навіть у найспекотніший день.
Однак, за всієї користі, квас варто вживати з обережністю. Дітям до 3-х років не бажано його давати зовсім, також хворим на подагру, гастрит і виразку краще відмовитися від нього.

Є кілька важливих моментів у приготуванні квасу. Перший – це дріжджі, вони мають бути свіжі. Якщо ви не впевнені в них, то краще купіть нові. Друге – хліб, бажано використовувати житній, оскільки напій вийде більш насиченим за смаком і в ньому буде більше корисних властивостей. Третій аспект приготування – це вода. Вона має бути кип’яченою та охолодженою до кімнатної температури.
Отже, приступимо до приготування. Цей рецепт один із найпростіших і не займе у вас багато часу.
30 г свіжих дріжджів розводимо склянкою теплої кип’яченої води. Цю суміш влийте в банку і додайте 300 г підсмаженого житнього хліба і 100 г цукру. Всю отриману суміш заливаємо 2.5 л перевареної води.
Банку закриваємо марлею і залишаємо за кімнатної температури на кілька днів. Дозрілий напій проціджуємо і ставимо в холодильник.

За допомогою цього рецепта у вас вийде прекрасний освіжаючий квас, який потішить усю родину

Post Author: admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *