Секрети популярності італійського різотто

Рис у свідомості більшості людей сприймався як гарнір до м’ясної страви. Однак із часом дедалі більше в наш раціон входять страви з рису, і перші місця в списку улюблених ділять плов і різотто.

різотто, італійське різотто, страва з рису

Рецепт ризото

Ризото вариться з короткого рису на відміну від плову, для якого підходять саме довгі сорти. Якщо найцінніше в плові – окремі зерна рису, то різотто за виглядом – на кшталт каші або густого супу.

Приготування різотто – неспішний поступовий процес. Така динаміка дає змогу зберегти всі корисні речовини – протеїни та амінокислоти.

Сильне кипіння на великому вогні абсолютно незастосовне в цьому випадку.

Рецептів приготування страв із рису безліч і залежно від інгредієнтів, що додаються до рису, можна варіювати, досягаючи різного смаку. Це і страва з рисом:

  • овочами;
  • м’ясом:
  • куркою;
  • морепродуктами;
  • рибою;
  • сухофруктами.

Класичне різотто – це страва, у якій рис у стані аль денте. У дослівному перекладі це означає “на зуб”, що має на увазі стан між сирим і вареним. У нашій традиції рис має бути добре звареним. При цьому крупа готується так, щоб готовий рис був липким, плавав у соусі.

різотто, страви з рису, різотто з морепродуктами

Етапи приготування різотто

Італійське різотто готується з певних сортів рису, в яких є два типи крохмалю, що створюють необхідну консистенцію страви.

У всіх випадках, щоб приготувати різотто, слід попередньо заготовити:

  • бульйон,
  • вода,
  • сіль,
  • букет гарні – букет зелені, який складається з петрушки, чебрецю, зелені селери та лаврового листа.

У більшості рецептів передбачається, що приготування різотто складається з того, що слід окремо зварити бульйон, підрум’янити рис, рубані овочі, нарізане м’ясо. Потім на сковорідку з іншими інгредієнтами влити бульйон.

Щоб вийшло справжнє різотто, бульйон потрібно варити 2 години і за міланським варіантом за 30 хвилин до вимкнення додати туди сухе вино.

Кожен етап має свою назву. Перший етап приготування різотто рецепт визначає назвою соффрітто – створення бази з інгредієнтів. Подальші етапи:

  • “тостатура” – рис підсушується на сковорідці з іншими продуктами,
  • додавання бульйону в рис,
  • “мантекатура” – додавання кубиками вершкового масла, натертого сиру і вимішування маси до однорідної консистенції.

Спробувавши те, що вийшло, можна упевнитися в тому, що труди були не марними.

Post Author: Татьяна Б.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *