Печінка дуже корисний і досить універсальний продукт. Рецепт печінки можна знайти на будь-який смак – смажена з овочами або відварна, тушкована в соусі або приготована на грилі. З неї виходять чудові закуски, паштети, а також основні страви. На жаль, багато господинь відмовляються від цього продукту, зіткнувшись із ситуацією, коли смажена печінка гірчить. Приготування печінки має кілька секретів і сьогодні ми їх розкриємо.
Чим прибрати гіркоту з печінки?
Найчастіше в кулінарії використовують яловичу або курячу печінку, вона ніжніша і вкрай рідко віддає гіркотою. Але досвідчена господиня повинна вміти приготувати і свинячу печінку, яка часто має гіркуватий присмак.
Гіркота відчувається при неправильному видаленні жовчного міхура. Уважно огляньте наявний шматочок, позбудьтеся частинок, забарвлених у жовтий або зеленуватий відтінок. Промийте холодною водою. Також видаліть усі судини, жили та плівку. Плівочка легше відстане, якщо свинячу печінку опустити на кілька секунд в окріп.
Позбутися гіркоти допоможуть спеціальні маринади для печінки. Найпопулярніший – із молока. Поріжте печінку шматочками й опустіть у молоко на годину. Ця процедура зробить будь-яку печінку не тільки смачною, а й м’якою.
Якщо в будинку не виявилося молока, використовуйте маринад із солі. Варіть печінку близько 20 хвилин у солоній воді, після чого обсушіть її паперовим рушником. Далі продукт готують без солі, додаючи її за смаком у самому кінці.
Не завжди господині згадують про необхідність замочування печінки перед її приготуванням. Що робити з гіркою печінкою в готовій страві? Замаскувати специфічний смак можна за допомогою цибулі та моркви. Зробіть засмажку, додайте до печінки трохи води та дрібку цукру, протушкуйте під кришкою. Чудово в цій ситуації рятують прянощі, приправте страву запашним перцем, чебрецем, шавлією або часником.
Рецепт приготування печінки в сметані
- Підготуйте печінку до приготування, скориставшись рекомендаціями вище.
- Відбийте яловичу або свинячу печінку, поріжте на порційні шматочки. Обваляйте їх у борошні та готуйте до золотистого кольору.
- Окремо обсмажте цибулю та печериці (за бажанням).
- З’єднайте інгредієнти в одній сковорідці, додайте сіль, перець, сметану і трохи води. Тушкуйте під кришкою близько 20 хвилин.
Дотримуйтесь цих простих рекомендацій, і гірка печінка ніколи не з’явиться на вашому столі. Приємного апетиту!