Існує маса рецептів приготування домашнього сиру, але перш ніж почати приготування, потрібно дізнатися деякі особливості цієї справи.
По-перше, жирність сиру безпосередньо залежить від жирності первинної сировини, чи то молоко, чи то кефір.
По-друге, якщо збираєтеся робити сирок із молока, то підійде будь-яке, з урахуванням того, яка жирність вам необхідна. Із сільського молока виходить більш жирний продукт.
По-третє, залежно від ваших уподобань, сир можна зробити або більш сухим і розсипчастим, або більш вологим. Усе залежить від часу, який стікала сироватка, після підвішування сиру.
Нюансів у приготуванні існує багато, але один із головних – це якість сировини, з якої ви хочете готувати, тож краще не скупіться.
Від теорії до практики
Оскільки існує маса рецептів приготування, хочеться навести найлегші та найшвидші способи приготування домашнього сиру.
Якщо ви вирішили приготувати сирок із молока, то потрібно вилити його в каструлю поставити на вогонь. Якщо ви використовуєте сільське молоко, його необхідно закип’ятити, якщо пастеризоване – досить просто прогріти.
Вам знадобиться сік одного лимона. У прогріте молоко потрібно влити тонкою цівкою цей сік, постійно помішуючи вміст каструлі на повільному вогні.
Через нетривалий час почнуть з’являтися сирні згустки, це знак того, що можна вимикати плиту і знімати каструлю. Залиште суміш охолонути. Після охолодження вміст каструлі потрібно відкинути на друшляк, попередньо застелений кількома шарами марлі або органзи, щоб стекла сироватка. Коли основна частина сироватки стече, то зав’язуємо краї тканини і підвішуємо. Залишаємо на кілька годин у такому стані для видалення зайвої рідини, чим довше висітиме сир, тим сухішим він вийде.
Є ще один простий спосіб приготування сиру, але вже з кефіру
Для приготування нам знадобитися кефір у пакеті, оскільки це найзручніший варіант для цього рецепта. Приберіть кефір у морозилку на ніч. За 10-12 годин він має перетвориться на шматок льоду, якщо цього не сталося, то сирок вийде занадто рідким, як сметана.
Після вилучення вмісту пакета, потрібно покласти його в друшляк, заздалегідь застелений марлею, і залишити розморожуватися за кімнатної температури.
У першому рецепті в нас вийде класичний сир, а в другому – щось схоже на крем-сир.