“Їжте, діти, рибку – будете здорові”, – одвічна фраза більшості батьків, вихователів у дитячому садку, і, поза сумнівом, педіатрів. Але, незважаючи на любов до рибних страв дорослих, діти часто від них відмовляються. І люблячі мама з татом, кинувши всі спроби нагодувати своє чадо черговою порцією запеченої рибки, просто-на-просто перестають її готувати. А разом з тим позбавляють дитину всіх тих корисних речовин, що містяться в цьому продукті, і таких необхідних для зростаючого дитячого організму.
Користь риби в раціоні дитячого харчування
Риба – це, насамперед, дуже важливий білковий продукт. У ній міститься багато легко засвоюваних амінокислот, вітамінів, мікроелементів, фосфорних сполук, необхідних для правильного розвитку центральної нервової системи.
Риба містить дуже цінний у харчуванні риб’ячий жир, у складі якого високий вміст жирних кислот омега-6 і омега-3, що беруть участь в обміні речовин організму. Вітаміни А і Д у складі рибних страв – запорука гарного зору, здорової шкіри та нігтів дитини.
Яку рибу можна вживати дітям і з якого віку?
Рибка має поповнити раціон дитини, якій уже виповнилося 11 місяців. Продукт має бути нежирних сортів, краще морських сортів: тріска, судак, морський окунь, сріблястий хек, минтай. Починати прикорм потрібно з пів чайної ложечки, поступово збільшуючи розмір порції до 100г. І обов’язково стежити за реакцією дитини, оскільки риба дуже часто може викликати різного роду алергічні реакції у дітей. Якщо перше знайомство пройшло добре, тоді сміливо включайте рибу в меню 2-3 рази на тиждень, замінюючи м’ясну страву.
Купувати потрібно виключно свіжу рибу
Бажано купувати свіжу рибу, але якщо така можливість випадає нечасто, можна використовувати в приготуванні й заморожену. Головне, правильно її розморозити.
Для зовсім маленьких діточок готують рибне пюре, заздалегідь відваривши рибку і подрібнивши в блендері.
Для старших діток вибір страв різноманітніший: рибні супчики, суфле, котлетки, тефтелі.
Та й різновид риб можна поповнити сортами із середньою жирністю, таких як: сом, окунь, форель, короп. Спосіб приготування: на пару, тушкування, запікати. Давати дітям смажену рибку не рекомендується: вона хоч і не втрачає своїх корисних речовин, але вбирає багато жиру в процесі смаження, що не є корисним для організму дитини. Так само не слід пригощати малюка в’яленою та копченою рибою.
Виходячи з усього вищевикладеного, можна зробити висновок, що риба і рибні страви обов’язково мають бути присутніми в тижневому меню дитини. Поекспериментувавши з комбінуванням різних інгредієнтів у складі рибної страви, можна знайти чудовий рецепт, який обов’язково припаде до душі вашим дітям.