Коли малюкові виповнюється 6 місяців, приходить час для прикорму. Першими в раціоні немовляти з’являються овочі, спершу – кабачок, потім – броколі та цвітна капуста, і нарешті – морква. Хоч цей овоч і має насичений помаранчевий колір та аромат, що є неприйнятним у раціоні дітей-алергіків, але все-таки морква дуже багата на корисні вітаміни та мікроелементи. Навіть після теплової обробки властивості не втрачаються, тому не варто переживати, що в процесі приготування джерело корисних речовин випарується.
Морква відмінно засвоюється. Завдяки клітковині, що міститься в ній, позитивно впливає на травну систему дитини, запобігає збоям у роботі шлунково-кишкового тракту. А хто не чув про чудодійний вплив на зір діток, що важливо за нинішньої любові дітей до гаджетів і телефонів.
Правила введення моркви в прикорм малюка
Моркву, як і інші види овочів, потрібно вводити в раціон дитини поступово, починаючи з мінімальних доз (пів чайної ложечки). Якщо протягом двох днів жодних алергічних реакцій у немовляти не спостерігається, тоді сміливо розмір порції можна збільшувати до 40-50 грамів. Багато моркви давати теж небажано, оскільки наявність у складі великої кількості керотину може надати дитині жовтого відтінку шкіри.
Потрібно ретельно вибирати овоч для прикорму, щоб не допустити потрапляння в організм поганого продукту. Можна заздалегідь покласти моркву у воду на 2 години, щоб позбутися можливих нітратів, що містяться в ній.
Найчастіше коренеплід дають діткам, попередньо його відваривши і подрібнивши в блендері. Щоб трошки розм’якшити густу консистенцію приготованого пюре, можна додати в нього трошки води. По досягненню дитиною 11-12 місяців і наявності в неї зубчиків дозволено моркву просто розминати виделкою, натирати на тертці або різати на дрібні шматочки, щоб малюк знайомився з твердою їжею. Цілу моркву рекомендується давати дитині, коли в неї проріжуться всі зуби, і вона зможе повноцінно ними жувати.
Морквяне пюре можна давати як самостійну страву, так і змішувати з овочевими супчиками та фруктовими пюре, у складі яких присутні інгредієнти, раніше знайомі для організму. Дуже здорово морква поєднується з персиком, рисом, куркою, кроликом, кабачком, яблуком. Це справді універсальний продукт, який підходить як для приготування гарніру на обід, так і для легкого десерту на полуденок (для старших діток). Насправді, з цього овоча виходять чудові запіканки, котлети, сирники, салати. З’ївши порцію такої страви, дитина буде не тільки сита, а й забезпечена важливими для організму речовинами.