Що потрібно знати про сальмонельоз?

Сальмонельоз – це інфекційна хвороба травної системи, збудником якої є рухома паличка сальмонела. Ця інфекція поширена повсюдно, і її жертвами стають люди будь-якого віку. Як правило, протікає хвороба з яскраво вираженими шлунково-кишковими розладами, а також симптомами інтоксикації та зневоднення. Але в маленьких дітей і людей з ослабленим імунітетом іноді розвиваються важчі форми інфекції. У людини страждають внутрішні органи, а також і головний мозок. Якщо не вжити заходів вчасно, можливий летальний результат.

яйця в холодильнику, яйця в лотку холодильника

Як можна заразитися сальмонельозом. Ознаки, що дають змогу розпізнати інфекцію.

Сальмонельоз відносять до зоонозних хвороб. Тобто до тих, які передаються від тварин, а також від продуктів, отриманих від них.

Джерела сальмонельозу:

  • Носії та заражені люди.
  • Забруднена вода.
  • Хворі тварини.
  • Продукти харчування.

Існує кілька форм інфекції:

  • шлунково-м’язова.
  • тифоподібна.
  • септична.
  • стерта.
  • субклінічна та бактеріоносійство.

Ви можете розпізнати в себе хворобу за такими ознаками:

  • сильні болі в животі;
  • слабкість;
  • запаморочення;
  • головний біль;
  • втрата свідомості.

Одночасно з цими ознаками, або трохи пізніше у хворого настає:

  • Підвищення температури.
  • Блювота.
  • Запаморочення (не завжди).

людина ріже м'ясо на дощечці, нарізка курячої грудки

Профілактика та лікування захворювання.

Щоб підтвердити або спростувати діагноз, лікар призначить Вам пройти такі лабораторні дослідження:

Серологічна діагностика (визначення наявності в крові антитіл до сальмонельозу).

Бактеріологічний аналіз блювотних мас, калу та підозрілих продуктів, що вживалися в їжу хворим.

Сьогодні лікування проводиться за допомогою таких методів:

  • Відновлення кишкової мікрофлори.
  • Антибіотикотерапія.
  • Дієтотерапія.

Перше правило профілактики цієї інфекції – слід правильно поводитися з продуктами харчування.

  • зберігайте їжу за безпечної температури.
  • відокремлюйте готове від сирого.
  • правильно готуйте потенційно небезпечну їжу.
  • ретельно промивайте все, що збираєтеся з’їсти.

Ці, на перший погляд, прості правила допоможуть Вам уникнути небезпечного захворювання разом із можливими ускладненнями.

Post Author: Виктория К.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *