Рис у свідомості більшості людей сприймався як гарнір до м’ясної страви. Однак із часом дедалі більше в наш раціон входять страви з рису, і перші місця в списку улюблених ділять плов і різотто.
Рецепт ризото
Ризото вариться з короткого рису на відміну від плову, для якого підходять саме довгі сорти. Якщо найцінніше в плові – окремі зерна рису, то різотто за виглядом – на кшталт каші або густого супу.
Приготування різотто – неспішний поступовий процес. Така динаміка дає змогу зберегти всі корисні речовини – протеїни та амінокислоти.
Сильне кипіння на великому вогні абсолютно незастосовне в цьому випадку.
Рецептів приготування страв із рису безліч і залежно від інгредієнтів, що додаються до рису, можна варіювати, досягаючи різного смаку. Це і страва з рисом:
- овочами;
- м’ясом:
- куркою;
- морепродуктами;
- рибою;
- сухофруктами.
Класичне різотто – це страва, у якій рис у стані аль денте. У дослівному перекладі це означає “на зуб”, що має на увазі стан між сирим і вареним. У нашій традиції рис має бути добре звареним. При цьому крупа готується так, щоб готовий рис був липким, плавав у соусі.
Етапи приготування різотто
Італійське різотто готується з певних сортів рису, в яких є два типи крохмалю, що створюють необхідну консистенцію страви.
У всіх випадках, щоб приготувати різотто, слід попередньо заготовити:
- бульйон,
- вода,
- сіль,
- букет гарні – букет зелені, який складається з петрушки, чебрецю, зелені селери та лаврового листа.
У більшості рецептів передбачається, що приготування різотто складається з того, що слід окремо зварити бульйон, підрум’янити рис, рубані овочі, нарізане м’ясо. Потім на сковорідку з іншими інгредієнтами влити бульйон.
Щоб вийшло справжнє різотто, бульйон потрібно варити 2 години і за міланським варіантом за 30 хвилин до вимкнення додати туди сухе вино.
Кожен етап має свою назву. Перший етап приготування різотто рецепт визначає назвою соффрітто – створення бази з інгредієнтів. Подальші етапи:
- “тостатура” – рис підсушується на сковорідці з іншими продуктами,
- додавання бульйону в рис,
- “мантекатура” – додавання кубиками вершкового масла, натертого сиру і вимішування маси до однорідної консистенції.
Спробувавши те, що вийшло, можна упевнитися в тому, що труди були не марними.