Більшість людей обожнюють ягоди, а найулюбленішою багато хто називає полуницю. Нам не терпиться дочекатися появи на грядках або в продажу першого врожаю, щоб вдосталь наїстися в полуничний сезон. До того ж усім відомо, що ця ягода – справжнє джерело вітамінів та інших корисних для нашого організму речовин.
Полуниця – джерело вітаміну C, який благотворно впливає на імунітет і має ранозагоювальні властивості. Крім того, він покращує роботу травлення, зміцнює серцево-судинну систему і є антиоксидантом. Але багато хто навіть не підозрює, що в деяких випадках ця ягода може принести більше шкоди, ніж користі. У яких саме? Давайте розберемося.
Яку думку мають лікарі щодо полуниці?
Як виявилося, за висновками медиків, багато людей звертаються до них по допомогу в лікуванні харчової алергії, спричиненої цією, на перший погляд нешкідливою, ягодою. Найбільшу небезпеку приховує в собі саме перший урожай полуниці, а всі наступні несуть меншу загрозу для здоров’я. З особливою обережністю слід пропонувати ранню полуницю дітям, оскільки в них ще не закінчено формування ферментів, необхідних для перетравлення цього продукту.
Не має значення те, чи були помічені у вас раніше будь-які прояви харчових алергій. У будь-якому разі цього року ліпше утриматися від вживання в їжу раннього врожаю полуниці, для першого разу краще обмежити себе і свою дитину всього двома-трьома ягодами. Таким чином, ви зможете переконатися у відсутності у вас ризику появи алергічної реакції. Поспостерігайте за своїм організмом протягом доби, і якщо все нормально, тоді без побоювань можна з’їдати порцію побільше.
Найпоширенішою формою цієї алергічної реакції на цей продукт є синдром гіперчутливості порожнини рота, але можуть також бути симптоми сезонної лихоманки, дерматиту чи кропив’янки, а у важких випадках можуть виникати проблеми з диханням. Якщо ви все ж таки помітили в себе чи дитини певні прояви алергії, тоді рекомендується утриматися від вживання свіжої полуниці. Однак якщо дуже хочеться поласувати ягодами, віддайте перевагу термічно обробленій полуниці, оскільки вона є більш гіпоалергенною. Зрозуміло, в процесі варіння компоту зменшується кількість вітамінів, що містяться в ягоді, але певна їх частина все ж таки там залишатиметься.
Варто прислухатися до попереджень лікарів, щоб зберегти своє здоров’я!