Мершимек Чорбазі або сочевичне пюре по-турецьки

Сочевичне пюре або суп – одна з найдавніших страв турецької кулінарії. Спочатку сочевичне пюре в Туреччині готували бідні сільські жителі. Зараз Чорбазі подають у ресторанах. Сочевиця неймовірно корисна широким спектром вітамінів. Дієтологи рекомендують не тільки дорослим, а й дітям їсти пюре по-турецьки. Рецепт простий і не складе труднощів у приготуванні.

турецький національний крем-суп, пюре по-турецьки, суп-пюре в тарілці

Які знадобляться інгредієнти для пюре по-турецьки

  • цибуля ріпчаста 1шт
  • морква 1шт
  • червона сочевиця 250гр
  • курячий бульйон 1 л
  • вершкове масло 1ст.л.
  • сіль, кмин, перець

Кількість інгредієнтів розрахована в цьому випадку на 4 порції пюре по-турецьки. Деякі інгредієнти потрібно попередньо підготувати. Наприклад, знадобитися заздалегідь зварити бульйон із курки. Бажано з курчати. Можна використовувати частини тушки, які не йдуть до основних страв, наприклад, шкіру та кістки. Сочевицю слід замочити в холодній воді на всю ніч. Очистіть цибулю і відправте в каструлю з товстим дном із гарячою олією. Туди ж відправляємо очищену та подрібнену моркву. Овочевий мікс доводимо до прозорого та м’якого стану. Для збереження корисних властивостей овочів, у каструлю додаємо гарячий бульйон. Доповнюємо майбутнє пюре по-турецьки сочевицею. Протягом 20-ти хвилин варимо суп до остаточної м’якості. Занурювальним блендером робимо пюре подібну масу. Доводимо до смаку суп сіллю, кмином і перцем. За східною традицією, перед подачею посипають страву паприкою. Можна подавати з тостом і шматочком лимона.

пюре по-турецьки в тарілці зі скибочками лимона та зеленню

Вегетаріанський рецепт пюре по-турецьки

Потрібно відмовитися від м’ясного бульйону, а додаємо часник, приправи, такі як кмин, орегано, паприка, листочки м’яти. Для пікантної кислинки до рецепта додаємо помідор і 1ст. л томатної пасти. Принцип приготування вегетаріанського пюре по-турецьки практично не відрізняється від класичного. У казані гріємо олію. Обсмажуємо протягом 5-ти хвилин порізаний часник і цибулю. Потім додаємо очищену і нарізану моркву і тушкуємо ще 3 хвилини. Змішуємо отриману масу з помідорами і томатною пастою, приправляємо все м’ятою та іншими спеціями. Заливаємо все гарячою водою і додаємо сочевицю. Закриваємо суп кришкою і розварюємо все до повної готовності. Доводимо до смаку сіллю та перцем. Остуджуємо і блендером подрібнюємо до консистенції пюре. Турецьке пюре прикрашаємо м’ятою, лимоном і оливковою олією. Приємного апетиту!

Post Author: Татьяна К.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *