Коли можна давати немовляті гарбуз?

Вводити прикорм немовляті бажано починати з шести місяців. Спочатку це безумовно овочі, серед яких дуже важливе місце в раціоні займає гарбуз. Цей осінній овоч має не тільки приємний смак, а й є справжньою вітамінною “бомбою”, що так необхідно для маленького організму, який росте.

маленька дівчинка сидить біля великого гарбуза і тримає в руці маленький, малятко позує з гарбузами

Правила введення гарбуза в прикорм немовляти

З гарбузом дитину можна починати знайомити, коли їй виповниться 7 місяців. Як і будь-який інший овоч, гарбуз потрібно починати давати з мікродози (десь пів чайної ложки). Якщо жодних проявів алергічних реакцій немає – поступово розмір порції збільшується до 70г 1-2 рази на тиждень. Але якщо з’явилися висипання, свербіж – краще на деякий час прибрати цей овоч із меню, і спробувати дати знову малюкові через кілька тижнів.

Прикорм із гарбуза можна готувати на пару, варити, запікати, тушкувати. Потім шматочки подрібнюють у блендері й у вигляді пюре пропонують малюкові. Для кращого засвоєння організмів можна додати кілька крапель олії або ж покласти шматочок вершкового масла. Спочатку небажано додавати ще якісь інгредієнти. А ось коли дитина підросте, овоч можна комбінувати і з молоком, і з рисом, і з яблуком. З гарбуза виходять чудові вітамінні супчики, запіканки, млинці, каші. Експериментуючи зі складом страв, малюка можна нагодувати і ситним обідом, і смачним десертом. Це при тому, що гарбуз не потребує жодних додаткових приправ.

І до речі, не варто переживати, якщо після вживання гарбуза кал дитини набув помаранчевого кольору. Це абсолютно нормальне й часте явище.

мама годує малюка пюре з гарбуза, прикорм немовляти

У чому користь гарбуза для дитячого організму?

Гарбуз дуже багатий на каротиноїди – речовини, які є чудовими антиоксидантами, а також допомагають у засвоєнні дитячим організмом вітаміну А. Залізо в складі овоча чудово допомагає підняти гемоглобін і бореться з анемією. Вітаміни (А, Е, С, В, К, Т, Д), що містяться в гарбузі, позитивно впливають на імунну та нервову системи крихітки, запобігають розвитку серцево-судинних захворювань і шкірних висипань. Клітковина позитивно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту, усуває проблеми зі стільцем.

Але незважаючи на це, гарбуз протипоказаний діткам, у яких гепатит або цукровий діабет, захворювання тонкої кишки і шлунка, індивідуальна непереносимість, алергія.

Post Author: Инна К.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *